حمید فدایی عضو هیأت علمی پژوهشکده حفاظت و مرمت آثار تاریخی ـ فرهنگی و مدیر پیشین پایگاه جهانی تخت جمشید شدت فرسایش و تخریب در بستر «نقش رستم» و «آرامگاه خشایارشا» را تایید کرد و گفت: اقدامات درمانی روی این میراث صخرهای تا کنون راهشگا بوده است.
به گزارش ایسنا، این نشست با مدیریت تاتیانا چرنیایوا ـ رییس انجمن مرمتگران روسیه ـ برگزار شد و در آن موضوعات «حفاظت و معرفی یادمانهای معماری و باستانشناسی دوره «گلدن هورد»، «حفاظت و باززندهسازی میراث تاریخی و معماری مجموعه برجهای جمهوری چچن فدراسیون روسیه» و «پژوهش، مستندنگاری و حفاظت از میراث سنگی در پارسه (آرامگاه خشایارشا در نقش رستم)» بررسی شد.
عضو هیأت علمی پژوهشکده حفاظت و مرمت آثار تاریخی در این نشست، از پژوهش، مستندنگاری و حفاظت از میراث سنگی در پارسه (آرامگاه خشایارشا در نقش رستم) گزارشی داد و گفت: سرزمین گسترده پارس، جلگه مرودشت همواره مورد توجه شاهان و جلوهگاه هنر دیرین صخرهنگاری ساسانی و هخامنشی بوده و یکی از غنیترین و ارزشمندترین مجموعههای آثار صخرهای ایران از سه دوره عیلامی، هخامنشی و ساسانی در محوطه نقش رستم گرد آمده است.
عضو هیأت علمی پژوهشکده حفاظت و مرمت آثار تاریخی ـ فرهنگی با ارائه پیشینهای از حفاظت و مرمت آثار سنگی در منطقه تخت جمشید و نقش رستم در طی چند دهه گذشته، مطالعات و اقدامات برای حفاظت بهینه محوطه را مورد بررسی قرار داد و اظهار کرد: نتایج آخرین اقدامات حفاظتی انجامشده روی آرامگاه خشایارشا در نقش رستم، که در طول چند سال گذشته و در قالب پایگاه میراث جهانی تخت جمشید به انجام رسیده است، واکاوی میشود. مطالعات انجامشده در این محوطه از سال ۱۳۹۶ تا کنون توسط گروهی متشکل از متخصصان حفاظت و مرمت، متخصص شیمی، باستانشناس، کتیبهشناس، مستندنگار و نقشهبردار، متخصص عمران، زمینشناس و متخصص بیولوژی در محوطه نقش رستم انجام شده است.
فدایی در ادامه با ارائه روش و نتایج حاصل از مستندنگاری محوطه، نتایج مطالعات آزمایشگاهی و ارائه و انجام الگویی از آسیبنگاری روی آسیبهای وارده به آرامگاه خشایارشا، گفت: نتایج مطرحشده تاکنون برای اقدامات درمانی این میراث به عنوان یکی از مهمترین آثار صخرهای کشور راهشگا بوده است.
گزارش مدیر پیشین پایگاه جهانی تخت جمشید از فرسایش و آسیبهایی که به آرامگاه خشایارشا و نقش رستم واردشده، درحالی ارائه شده است که به تازگی برخی رسانهها تصاویری از شکافها و آسیبهای ناشی از نشست و فرونشست زمین در این بنا و محوطه تاریخی منتشر کردهاند و با استناد به مطالعات تخصصی دانشگاه شیراز در سالهای ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۳ توسط دانشگاه شیراز تایید شده که تمام دشت مرودشت درگیر فرونشست شده و شکافهای «بسیار عظیمی» در سطح زمین دشت مرودشت به پهنای نیممتر تا ۷۰ سانتیمتر ایجاد شده است. «حفر چاههای غیرمجاز و استفاده بیرویه از آبهای زیرزمینی» اصلیترین عامل تشدید فرونشست زمین عنوان شده است.
گفتنی است نقش رستم، در نزدیکی مرودشت در استان فارس واقع شده که آرامگاه تعدادی از شاهان هخامنشی احتمالا داریوش بزرگ، خشایارشا، اردشیر یکم و داریوش دوم در آن قرار گرفته است. آرامگاه خشایارشا از جمله مکانهایی است که به علت شدت فرسودگی، سالهاست درحال مرمت است.
انتهای پیام/