همزمان با گرمای بیسابقه فصل تابستان در سال جاری (۱۴۰۳) خانم زهرا رحیمی کارشناس ارشد فیزیولوژی و مدرس امداد و کمک های اولیه و امداد و نجات در کوهستان و فضای معلق جمعیت هلال احمر استان تهران در گفت و گو با سلامت امروز پایگاه خبری ارتباط امروز به تفصیل گرمازدگی و ویژگیهای آن را تشریح کرد.
وی در تعریف گرمازدگی گفت: گرمازدگی فرایندیست که طی آن بدن توانایی خنک کردن خود را از دست می دهد:
به گفته وی گرما زدگی و آسیبهای آن در سنین کودکان و نوجوانان و همچنین کهنسالان بیشتر شایع است و این دسته افراد بیشتر در معرض آسیبهای گرمایی هستند. کودکان و نوجوانان به دلیل بازیگوشی کمتر به این نکته توجه می کنند که در آفتاب نباشند:
از جمله مواردی که می تواند احتمال گرمازدگی را افزایش دهد میتوان این موارد را برشمرد:
جنس و رنگ پوشاک، تابش مستقیم نور خورشید، داروهایی که افراد استفاده می کنند، خستگی، خواب ناکافی، بیماریهای قلبی و عروقی یا تنفسی و غذاهایی که ادویه زیاد دارند می توانند احتمال گرمازدگی را افزایش دهد.
زهرا رحیمی می گوید ابتدایی ترین کاری که میتوان انجام داد این است که کودکان و نوجوانان را از معرض تابش مستقیم خورشید دور کرده و در معرض گرما قرار ندهیم.
در مرحله بعد پوشاک مناسب با رنگهای روشن و ضخامت متناسب با فصل استفاده کنیم تا حرارت راحتتر از بدن آنها خارج تا ارتباط دمایی مناسب در بدن آنها ایجاد شود. مصرف مداوم مایعات متناسب با بهداشت و سلامت بدن و املاح الکترولیت است که می تواند از گزمازدگی جلوگیری کند.
توصیه رحیمی به والدین این است که به بروز علایم گرمازدگی در کودکان و نوجوانان توجه کافی داشته باشند تا بتوانند بلافاصله اقدامات احتیاطی لازم را انجام دهند و مانع آسسیب رسانی به آنها شوند.
زهرا رحیمی می گوید علایم گرمازدگی درکودکان و نوجوانان عبارتست از:
۱-پوست قرمز و برافروخته که نشان می دهد در بدن فرد آب کافی وجود ندارد و کم ابی بدن و عدم تعریق کافی به شدت مشاهده می شود.
۲-اضطراب و بی قراری کودک و استرس زیاد.
۳-تند شدن نبض و تنفس کودک و نوجوان
۴-سردرد، سرگیجه و حالت تهوع.
اگر بعداز مدتی نتوانیم با گرمازدگی برد مبتلا مبارزه کنیم بی حالی وی بیشتر شده و در نتیجه این علائم؛ می توان مشاهده کرد که چهره قرمز فرد به تدریج رو به سفیدی می رود که نشان می دهد فرد به تدریج به مرحله بحرانی نزدیک می شود.
در اینصورت در همان مراحل اولیه باید فرد را از معرض گرما دور و راههای تنگی نفس را باز کنیم. همزمان با انجام مراحل امدادی باید واحدهای اورژانس را مطلع کنیم تا فرد مصدوم را به مراکز امدادی اعزام کنند تا اقدامات درمانی لازم برای آنها انجام شود.
انتهای پیام/